Genealogie Hollebrandse
 
Een tijdreis naar je verleden en een puzzel naar onze voorouders.

"De stamboom van de familienaam HOLLEBRANDSE" 

Enige jaren geleden kwam ik een site tegen welke over de geschiedenis van de familie HOLLEBRAND ging. Ik ben toen op internet gaan speuren naar de familienaam HOLLEBRANDSE. Echter kon ik nergens een stamboom vinden met onze familienaam. De volgende stap was niet zo moeilijk. Dan gaan we zelf maar beginnen met speuren. Nadat ik de eerste namen had gevonden ben ik begonnen met een eenvoudig website.

De naam Hollebrandse is ontstaan in de provincie Hollebrandse. Later is deze een klein beetje verspreid over de rest van Nederland. De oudste Hollebrandse welke ik gevonden heb komt van het eiland Walcheren.

Omdat ik zelf niet in de provincie Zeeland woon was het niet mogelijk om daar de diverse papieren archieven door te spitten. Ik besloot daarom alles via internette doen. Gelukkig staan veel archieven tegenwoordig online. Ook informatie die ik heb gekregen van bezoekers van deze site heb ik verwerkt.

Waarom Genealogie?  

Naast het feit dat het een tijdreis is naar de voorouders, een verslavende hobby en een speurwerk zonder einde, is het stamboomonderzoek een onderzoek naar de afstamming van je familienaam. Je probeert data te vinden van geboorte, overlijden, huwelijk etc. De zogenaamde primaire gegevens. Je gaat proberen informatie te krijgen over waar u voorouders woonden, wat hun beroep was en misschien zelfs zult u opmerkelijke gebeurtenissen vinden of bekende personen. Vooral deze laatste gegevens zijn natuurlijk, naast het zover mogelijk terug in de tijd gaan, het meest leuke en interessante.....

De naam Hollebrandse

De naam HOLLEBRANDSE komt van de tweestammige Germaanse naam, met als eerste lid hold-, huld- 'trouw, toegenegen' ; het tweede lid is brand '(vlammend) zwaard' De betekenis is dus ongeveer 'trouw met zijn zwaard.' Hollebrand / Hillebrand was ooit een jongensnaam.