Genealogie

Jaren geleden kwam ik een site tegen op internet welke ging over de genealogie van de familie HOLLEBRAND. Op de site werd mijn achternaam Hollebrandse ook genoemd maar daar was verder geen onderzoek naar gedaan. Ik ben op zoek gegaan of er ook zo iets bestond voor mijn eigen
familienaam echter kon ik nog geen stamboom vinden. Hier begon dus mijn eerste hobby de zoektocht naar mijn voorouders. 
Ik vul de database alleen met informatie die ik kan vinden op internet of door informatie die ik krijg van bezoekers van deze site. 

Op de site vind je kwartierstaten, parentelen en leuke dingen die met de familie Hollebrandse en genealogie te maken hebben.  

 

Waarom Genealogie…

Naast het feit dat het een tijdreis is naar je voor-ouders, een verslavende hobby en een speurwerk zonder einde, is het stamboomonderzoek een onderzoek naar de afstamming van je familie naam. Je probeert data te vinden van geboorte, overlijden, huwelijk etc. De zogenaamde primaire gegevens. Je gaat proberen informatie te krijgen over waar u voorouders woonden, wat hun beroep was en misschien zelfs zult u opmerkelijke gebeurtenissen vinden of bekende personen. Vooral deze laatste gegevens zijn natuurlijk, naast het zover mogelijk terug in de tijd gaan, het meest leuke en interessante…..

Waar komt de naam HOLLEBRANDSE vandaan?

De naam HOLLEBRANDSE komt van de Germaanse naam,  met als eerste lid hold-, huld- ‘trouw, toegenegen’ ; het tweede lid is brand ‘(vlammend) zwaard‘ De betekenis is dus ongeveer;

trouw met/aan zijn zwaard
Hollebrand  en Hillebrand was ooit een jongensnaam.

Varianten van de familienaam

De schrijfwijze van de familienaam evolueerde in de loop van de tijd. Er waren verschillende schrijfwijzen

Hollebrand Hollebrands Hollebrant Hollebrantse Ollebrandse

en nu HOLLEBRANDSE